Kattens uge = uge 39

Kattens 9 bud, Skrevet af Irene Krøjer Hansen |

Kattens 9 bud udarbejdet til kattens uge 2019

 

Kattens 1. bud 😺

Der er mange ting at tage stilling til, før du vælger at få en kat. Her er nogle af de spørgsmål, du bør stille dig selv, før du anskaffer dig en kat. Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at spørge på Bella Dyreklinik.

Må man have kat, hvor jeg bor? Og er der særlige regler for kattehold, fx et krav om neutralisation og mærkning?
Har jeg tid til at tage mig godt af katten i hverdagen?
Har jeg økonomi til at passe katten med foder, kattegrus,
neutralisation, mærkning, vaccinationer, forsikring, dyrlægehjælp osv.?
En kat kan blive 20 år og endnu ældre. Kan jeg tage ansvar for den så længe?
Er der familiemedlemmer eller nære venner, der er allergiske
overfor katte?
Skal det være en racekat med stamtavle, eller kan jeg give en
internatskat et godt, nyt hjem?
Skal katten være indekat eller inde/udekat? Er katten i sikkerhed, hvor jeg bor?
Ved jeg nok om kattens fysiske behov til at tage mig godt af
den?

Kattens første bud: Forbered dig på at få en kat

😺Ved jeg nok om kattens adfærdsmæssige behov til at tage mig godt af den? Og ved jeg, hvor jeg kan få hjælp, hvis der opstår adfærdsproblemer?😺 Er der andre katte eller andre dyr i hjemmet, som skal forberedes på, at der kommer en ny kat?😺Ved mine børn, hvordan man er sammen med en kat på en god og sikker måde?
😺Har jeg det nødvendige udstyr til katten?
😺Transportkasse, kattebakke, kattegrus, mad- og vandskåle, foder, kradsemuligheder, hyggehuler, børster, legetøj osv.
😺Hvad gør jeg, når jeg fx skal på ferie og ikke selv kan passe katten?
😺 Hvad gør jeg, hvis jeg en dag ikke kan have katten mere?

Kattens 2. bud 😺

Kattens andet bud: Få din kat kastreret eller steriliseret

Katte er gode til at få killinger. Faktisk kan en hunkat blive drægtig fra hun er bare fire måneder gammel. Desværre findes der allerede formentlig over en halv million katte i Danmark, der ikke har et hjem, og internaterne oversvømmes hver sommer af uønskede

killinger. Derfor anbefaler vi, at alle katte, der ikke skal bruges til målrettet opdræt, bliver neutraliseret.

Der findes p-piller til katte, men de er forbundet med risiko for alvorlige bivirkninger, bl.a. kræft i mælkekirtlerne (brystkræft). P-pillerne beskytter heller ikke 100 % mod drægtighed og slet ikke mod smitsomme sygdomme, som fx katte-aids, der overføres ved bl.a. seksuel kontakt mellem kattene.

INTERNATERNE HAR BRUG FOR PLEJEFAMILIER

Killinger er vidunderlige, og mange vil gerne have, at deres børn oplever et kuld killinger. Men frem for at anskaffe sig en hunkat og lade den få et kuld killinger, kunne du måske undersøge muligheden for at blive plejefamilie for én af de mange internatskatte, der allerede er drægtige eller har killinger. Kontakt dit lokale internat og spørg om mulighederne.

FORDELE VED AT HAVE SIN KAT KASTRERET ELLER STERILISERET

Den bliver ikke far eller mor til uønskede killinger

Den holder sig tættere på hjemmet

Den er i mindre risiko for at komme i territorieslagsmål og få bidsår og bylder

Den er i mindre risiko for at få smitsomme sygdomme som katte-aids og katte-leukæmi

Den er i mindre risiko for at havne i trafikulykker, fordi den ikke løber langt omkring for at finde en anden kat at parre sig med

Hunkatten får ikke alvorlige bivirkninger fra p-piller

Hankatten strinter mindre og hans urin har ikke så stærk en lugt, når han er kastreret

Hunkatten kommer ikke i løbetid med deraf følgende adfærds- ændringer.

Er du i tvivl om, hvordan indgrebet foregår, og hvad risikoen ved en bedøvelse kan være? Så hjælper vi gerne med at besvare dine spørgsmål.

Kattens 3. bud 😺

Kattens tredje bud: Få din kat mærket

Det er endnu ikke lovpligtigt at få sin kat identifikations-mærket (ID-mærket) og registreret i Danmark, som det ellers er tilfældet for hunde, men det er en rigtig god idé at få det gjort. Her kan du læse hvorfor.

FORDELE VED AT HAVE SIN KAT MÆRKET OG REGISTRERET

Din kat bliver ikke forvekslet med en ejerløs kat og bragt til et internat

Din kat kan komme hjem til dig igen, hvis den bliver væk fra dig, da man kan aflæse øremærket eller chipnummeret og dermed finde dig i registret

Dyrlægen kan straks kontakte dig og sætte en behandling i gang, hvis din kat er kommet til skade og andre bringer den ind

Mærkningen viser, at denne kat har en ansvarlig ejer.

INDEKATTEN HAR ENDNU MERE BRUG FOR AT VÆRE MÆRKET!

Mange tænker, at det ikke er nødvendigt at mærke og registrere en indekat. Men hvis indekatten smutter ud ved en fejl, så har den ingen chance for at finde hjem igen, for den har ikke set området før og har ikke afmærket området med sin duft. Det sker meget ofte, at indekatte bliver lukket ud ved en fejl af håndværkere, gæster, børn eller smutter gennem et åbent vindue om sommeren.

CHIP ELLER TATOVERING?

Der er både fordele og ulemper ved hhv. øretatovering og mærkning med mikrochip. På Det Danske Katteregisters hjemmeside finder du en god beskrivelse af begge dele og en fin gennemgang af, hvordan mærkningen foregår.

https://www.katteregister.dk/registrering

Den store fordel ved en øretatovering er, at den kan ses direkte på katten. Katten skal bedøves for at blive tatoveret, så ofte gøres det i forbindelse med neutralisering. En mikrochip kræver ingen bedøvelse, da den blot indføres under en hudfold. Den kræver dog en særlig stregkodelæser, som bl.a. dyrlæger har, for at chipnummeret kan aflæses.

Nogle chipmærkede katte, har tatoveret et C i øret. Det er for at gøre det synligt for enhver, at katten har en ejer og er mærket og registreret.

Flere og flere vælger, at katten både skal være øretatoveret og chipmærket. Spørg gerne hvis du er i tvivl.

TJEK DIN KATS TATOVERING!

En øretatovering kan falme og blive svær at læse med tiden. Heldigvis kan den tegnes op igen ved brug af en tatoveringsnål. Det kræver en fuld bedøvelse og kan derfor med fordel gøres i forbindelse med anden behandling, der kræver bedøvelse. Det er derfor en god idé at kontrollere læsbarheden af tatoveringen regelmæssigt.

Kattens 4. bud 😺

Kattens fjerde bud: Få din kat registreret

Når din kat er blevet mærket med øretatovering eller mikrochip, er det vigtigt at du også sørger for, at tatoveringen eller chip-nummeret bliver kædet sammen med dit navn og din adresse, ved registrering i ét eller begge de to katteregistre, vi har i Danmark:

Det Danske Katteregister: www.katteregister.dk

Dansk Katteregister: https://www.dansk-katteregister.dk/

Her på Bella Dyreklinik opretter vi altid kattene i Dansk Katteregister

TJEK DIN KATS OPLYSNINGER I KATTEREGISTRENE

Det er en god idé at tjekke din kats oplysninger i katteregistrene, så du er sikker på, at man kan få kontakt med dig, hvis din kat bliver fundet eller bliver bragt skadet ind til en dyrlæge.

Husk endelig at ændre oplysningerne, hvis du får nyt telefonnummer eller e-mailadresse, hvis du flytter, hvis din kat får en ny ejer og den dag, den ikke lever mere.

HVIS DIN KAT BLIVER VÆK, ELLER DU FINDER EN KAT

Hvis du finder en kat, der er syg eller kommet til skade, kan du kontakte Dyrenes Beskyttelses vagttelefon ved at ringe 1812.

Se de gode råd fra Kattens Værn om, hvad du gør, hvis din egen kat bliver væk, eller du finder en kat, her:

https://kattens-vaern.dk/efterlysning-intro

På Dyrenes Beskyttelses hjemmeside, kan du fremlyse en kat, du har fundet:

https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/fremlysning/opret

Her kan du også efterlyse din egen kat, hvis den bliver væk:

https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/efterlysning/opret

Lokale Facebook-grupper er også et godt sted at frem- eller efterlyse katte. Søg på byens navn på Facebook og find de relevante grupper.

Tag ansvar

Kattens 5. bud 😺

Kattens femte bud: Tag naboen alvorligt

Det er ikke alle, der holder lige meget af katte. Nogle har allergi over for katte, andre er kede af, at kattene bruger deres fine blomsterbede eller børnenes sandkasser som kattebakke, og atter andre er trætte af, at kattene laver potespor på de varme biler om vinteren – eller dræber havens smukke småfugle. Og det er jo helt i orden, at man ikke er en stor fan af katte, når bare man ikke gør dem fortræd.

Fritløbende katte kan give anledning til mange konflikter naboer imellem, og vi har desværre ikke én samlet kattelov i Danmark i dag. Derfor kan det være svært for dig som katteejer at kende dine præcise rettigheder og pligter.

En af de vigtigste regler i forholdet til din nabo er ”Lov om mark- og vejfred”, som siger, at du skal holde din kat inde på din egen grund.

Kattens Værn har lavet en god oversigt over, hvilken lovgivning der gælder på katte-området. Her kan du bl.a. læse hele loven om mark- og vejfred.

https://kattens-vaern.dk/content/hvilken-lovgivning-er-der-

paa-katteomraadet

FOREBYG NABOKONFLIKTER

Det kan stærkt anbefales at tage en stille og rolige snak med din nabo og spørge, hvad hans holdning til katte er - gerne allerede før du flytter ind. Vær meget lydhør og villig til at finde løsninger og kompromiser. Det er altid nemmere, når man viser respekt for hinandens synspunkter og kender hinanden godt.

LAV ET KATTEPARADIS I DIN EGEN HAVE

Du kan gøre din egen grund meget attraktiv for din kat ved fx at indrette gode toiletsteder til den her. Et sted med bar jord, kan være svært at finde for din kat i et bymiljø. Lav også masser af høje udsigtsposter, gode sovesteder, gemmesteder, høje kradsepinde osv. Så er sandsynligheden for, at din kat går ind til naboen for at finde dén slags ting, mindre.

Kattevenlige planter som katteurt (Nepeta Cataria) og forskellige krydderurter, er også en god idé.

På Kattens Værns hjemmeside, finder du også inspiration til at lave kattevenlige og pæne volierer og løbegårde til din kat.

https://kattens-vaern.dk/content/loebegaardevolierer-vinduesgitre-og-altansikringer

Kattens 6. bud 😺

Kattens Sjette bud: Tag dig af din kats fysiske sundhed

Vælg en dyrlæge, som du stoler på, til at være din faste samarbejdspartner om din kats fysiske velvære. Husk også, at dyrlægen ikke kun hjælper, når din kat kommer til skade eller bliver syg – men at du på dyreklinikken også kan få masser af råd og vejledning om fx fodring, pasning og pleje, vaccination, forebyggelse af parasit-angreb osv.

FIND NÆRMESTE DYRLÆGE

Den Danske Dyrlægeforening har lavet en smart app, som viser dig den nærmeste dyrlæge. Den er også god at have på telefonen, hvis du har dit dyr med på ferie langt væk fra din sædvanlige dyreklinik. Du kan downloade app’en gratis her:

https://www.ddd.dk/dyreejere/find-dyrlaege/

FIND DYRLÆGE MED DØGNVAGT

Langt de fleste dyrlæger er tilknyttet en døgnvagtordning. Ring på din dyrlæges sædvanlige telefonnummer, så bliver du enten stillet direkte om til vagten eller du får en telefonsvarer, der fortæller dig, hvilket nummer, du kan kontakte vagten på.

App’en Find Dyrlæge, som vi linker til herover, viser dig også, hvilke dyrlæger, der har døgnvagt. Du kan også vælge ”Vis kun vagtdyrlæger”, hvis du står med et akut problem udenfor normal åbningstid.

Har du brug for akut dyrlægehjælp skal du huske at ringe til vagtdyrlægen først. Her vil du typisk blive mødt af en veterinærsyge- plejerske, der vil spørge dig om kattens symptomer, varighed osv.

– ligesom når du ringer til din egen læge. Veterinærsygeplejersken og dyrlægen vil dernæst vurdere ud fra dine oplysninger, om de mener, at katten skal tilses med det samme eller om det kan vente til normal åbningstid.

Det koster ikke noget at ringe, hvis du er bekymret og har brug for et råd og du må altid gerne bede om et prisoverslag, før en behandling sættes i gang – også i døgnvagten. Men vær forberedt på, at der skal afregnes med det samme, når behandlingen er afsluttet og i nogle tilfælde, særligt ved større procedurer, betales et depositum forud.

SYGEFORSIKRING

Der findes sygeforsikringer til katte, som hjælper med dyrlægeudgifterne ved akut opstået sygdom eller skade. Søg på ”sygeforsikring til kat” på internettet, eller spørg hos det forsikringsselskab, du i forvejen bruger. Det er en god idé at have en sygeforsikring til din kat, der kan dække uforudsete udgifter til dyrlægehjælp, hvis uheldet er ude.

Kattens 7. bud 😺

Kattens syvende bud: Tag dig af din kats adfærdsmæssige sundhed

Loven kræver, at man som ejer skal passe katten under hensyn til dens adfærdsmæssige behov.


Gå på biblioteket, find nogle gode og videnskabeligt baserede sider om katteadfærd på internettet, eller spørg hos din lokale dyreklinik.
Fra Dyrefondets hjemmeside, kan du gratis downloade en fin plakat med kattesprog. Du kan evt. printe den og hænge den op i en ramme, så den kan være udgangspunkt for en snak med dine børn, om din kats adfærd.
https://www.dyrefondet.dk/media/1391/kattesprog.pdf


HVOR FÅR DU HJÆLP TIL ADFÆRDSPROBLEMER?
Kattens adfærd og fysiske helbred hænger meget tæt sammen. Fx kan en kat, der tisser uden for kattebakken, have blærebetændelse. En kat, der bliver aggressiv, kan have smerter, og en kat, der bliver usædvanligt aktiv, kan have en stofskiftesygdom.
Derfor er det en god idé at tage katten til dyrlægen, hvis du oplever adfærdsændringer hos den. Er katten fundet rask, bør du vælge en uddannet adfærdsbehandler, som også har et indgående kendskab til kattens fysiske sundhed og sygdom, fx en dyrlæge eller en veterinærsygeplejerske med uddannelse i adfærd hos katte.
Hos Dansk Selskab for Klinisk Veterinær Etologi finder du en landsdækkende oversigt over dyrlæger og fagveterinærsygeplejersker, som også er uddannede til at behandle adfærdsproblemer:
http://dskve.dk/behandlere/


Spørg gerne her på Bella Dyreklinik. Hvis vi mener problemet ligger udenfor vores kompetencer kan vi også henvise til enkatte-adfærdsekspert.

VÆR PÅ FORKANT MED TINGENE
Forebyggelse er altid bedre og nemmere end behandling – også når det handler om adfærdsproblemer. Og hvis problemerne opstår, giver tidlig behandling altid de bedste chancer for at løse problemerne. Tøv ikke med at søge hjælp – heller ikke selvom, du måske synes, at problemet er lidt pinligt – f.eks. hvis din kat tisser andre steder end i kattebakken.

Kattens 8. bud 😺

Kattens ottende bud: Forbered dig på feriepasning af din kat

Mange tænker, at katten sagtens kan klare sig selv i længere tid, hvis man bare stiller en masse foder og vand frem til den. Men der skal selvfølgelig også være nogen, der holder øje med, at din kat har det godt og ikke er kommet til skade eller er blevet syg, mens du er væk. Ifølge lovgivningen skal ”enhver, der holder dyr, sørge for, at dyret tilses mindst en gang om dagen.”

Mange katte har også et behov for social kontakt, som de bør have dækket, mens ejeren er bortrejst. Nogle katte, hvis ejere er bortrejst, søger kontakt med andre mennesker og kan ende med at blive afleveret på et internat, fordi man tror, de er ejerløse. Her hjælper en øretatovering eller en chipmærkning selvfølgelig – men en kattepasser, der sørger for, at katten får dækket alle sine behov, er også meget gavnlig.

PASNING I EGET HJEM

Katte er meget knyttede til deres territorier og kan have det svært med at være tæt på andre katte, de ikke kender. Derfor ville de fleste katte sandsynligvis vælge at blive passet i deres velkendte hjem, af en person, de kender godt og er glade for.

Hvis du ikke har katteglade familiemedlemmer, venner eller naboer, der kan hjælpe, kan du på Kattens Værns hjemmeside finde en oversigt over personer og firmaer, der tilbyder pasning af katte i eget hjem.

https://kattens-vaern.dk/content/private-pasningsordninger-i- kattens-eget-hjem

VÆLG EN GOD KATTEPENSION

I nogle tilfælde er pasning i eget hjem ikke muligt. Når du skal vælge en kattepension, er det en god idé at besøge den, før din kat skal være der, og spørge om de ting, der er vigtige for dig og din kat.

Nogle forhold, der øger kattens følelse af tryghed i kattepensioner:

Mulighed for at gemme sig, gerne i sin egen velkendte transportkasse

Mulighed for at komme op i højden og få et overblik over

stedet og situationen

Afskærmning, så kattene ikke kan stirre på hinanden

Mulighed for at medbringe eget foder

Mulighed for at medbringe tæpper og andet, der dufter trygt af kattens hjem

En duftspreder med tryghedsskabende feromoner

Mulighed for at medbringe stress- og angstdæmpende kosttilskud (som fås hos dyrlægen)

At have adgang til en udevoliere

Skal katten have medicin under opholdet, skal personalet kunne håndtere dette

Selvfølgelig bør der også være et krav om, at kattene i pensionen skal være vaccinerede, så din kats fysiske helbred også sikres, mens den er på stedet.

Kattens 9. bud 😺

Kattens niende bud: Sig pænt farvel til din kat

Hvad gør jeg hvis jeg ikke kan beholde min kat?

Der kan komme et tidspunkt, hvor du ikke længere kan have din kat. Et familiemedlem kan få allergi, du kan være nødt til at skifte bolig og kan måske ikke finde et sted, hvor man må have katte, du kan blive syg osv.
Mange tror, at katten kan klare sig selv, hvis man lukker den ud i en skov eller lignende. Det kan den faktisk ikke. Katte i Danmark, er ikke vilde dyr, men husdyr, som har været vant til at få menneskers hjælp til at finde føde, ly for vejr og vind, behandling af sygdomme osv.


LÆG EN PLAN
Det er en rigtig god idé at være på forkant og tænke over, hvad du vil gøre, hvis du en dag ikke kan have katten mere. Det kan hjælpe både dig selv og katten, hvis du pludselig står i en akut situation, hvor der skal findes en hurtig løsning.
Der findes ikke én løsning, som er bedst for alle katte. En ung kat, som er vant til andre dyr og mange mennesker, vil måske have det godt med at komme ud i en anden familie – mens en gammel kat med helbredsproblemer, måske ikke vil trives i et nyt hjem.
Hvis du er i tvivl om, hvad der vil være den bedste løsning for din kat, kan du få råd og vejledning på din dyreklinik eller hos en dyreværnsorganisation.

DYRETESTAMENTE
Hos Dyrenes Beskyttelse kan du tegne et dyretestamente, så dyret overdrages til Dyrenes Beskyttelse, i tilfælde af din bortgang. https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/dyretestamente

DET SIDSTE FARVEL
Det kan være svært at tage beslutningen om, at det er på tide at sige det sidste farvel til din kat. Du har selvfølgelig mange følelser knyttet til den, og sygdom og dårlig livskvalitet har det med at opstå over længere tid. Det kan være svært at få øje på, når man se katten hver dag.

Nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv og din dyrlæge, er:


Har min kat smerter eller andre gener, som den kan behandles for?

Har min kat stadig flere gode end dårlige dage?

Ville den sidste gode gerning, jeg kunne gøre for min kat, være at sige farvel til den nu med dyrlægens hjælp?

Det kan også være en god idé at aftale med dyrlægen på forhånd, at hun siger til, den dag, hun synes, at tiden er kommet. Gå hellere til dyrlægen en gang for meget end en gang for lidt, hvis du er i tvivl.

 

 

 

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.