Det sidste farvel

Døden er den naturlige afslutning på livet. Alligevel kan det være svært at forholde sig til den. I de tilfælde, hvor man vælger at lade sin kæledyr aflive, er det ofte ud fra meget tungtvejende overvejelser. Ligesom at det er en stor glæde at anskaffe sig et kæledyr, er det også en stor sorg, at skulle beslutte at tiden er inde til at tage afsked. Der er mange følelser involveret, måske flere familiemedlemmer med en mening om beslutningen. Det er derfor vigtigt at få talt tingene igennem med dine nære relationer og I er også altid velkomne til at tale med os på Bella Dyreklinik.

At sige endeligt farvel til sit elskede kæledyr med børn involveret, gør ikke situationen nemmere.
 Her kan vi hjælpe med en lille bog: ”Matildes farvel til Arthur”, som i letforståelig tekst og billeder beskriver en aflivning. I bogen er der gode råd til hvad du skal være opmærksom på som forældre. Og ideer til, hvad du kan lave og tale om sammen med dit barn for at takle tabet af dit kæledyr. Bogen kan fås ved henvendelse på klinikken.

Hvordan foregår selve aflivningen?
Når beslutning er taget, skal I afgøre hvordan det skal foregå. Ofte foregår en aflivning på klinikken efter forudbestilt tid. I nogle tilfælde kører vi ud og foretager aflivning i hjemmet. Som ejer kan du selv vælge, om du ønsker at være tilstede, eller om du f.eks. først ønsker at se dyret, når det er overstået. Det er en meget personlig sag, hvordan man ønsker at tage afsked med sit kæledyr, og dette respekteres til fulde.

Som dyrlæger vil vi gøre alt for at aflivningen foregår så behageligt som muligt – for både dit kæledyr og dig.
Dit kæledyr får først en bedøvende indsprøjtning, så den falder til ro og døser hen. Katte kan få forbigående kvalme, især hvis de lige har spist, men de føler først og fremmest; ingen smerte!

Når dit kæledyr sover dybt giver vi en indsprøjtning direkte i blodåren i det ene forben. Hos meget syge eller svækkede dyr kan vi vælge at give det i hjertet eller leveren. Hos kaniner og mindre dyr gives det som oftest i leveren (bugen).

Vi bruger en decideret aflivningsvæske, som er en slags sovemedicin, i så høj dosis at dit kæledyr får hjerte- og respirationsstop. Det falder simpelthen i en dyb søvn og sover stille ind. Der er ingen dramatik. Derimod kan du få sagt farvel på en stille og rolig måde.

Hvad sker der så, når mit dyr er blevet aflivet?
Når du har taget afsked med dit kæledyr er der flere muligheder for det efterfølgende forløb.

Du kan vælge at tage dit kæledyr med hjem, og begrave det i haven. I så fald skal du sørge for at grave et hul der er minimum 50 cm dybt. Det er en god idè at sætte noget tungt ovenpå graven, en sten eller lignende, så der ikke er nogle dyr, der kommer og graver dyret op bagefter. Der findes også gravpladser til dyr i f.eks. Kastrup.

På Bella Dyreklinik tilbyder vi også at sende dit kæledyr til Ada’s kæledyrskrematorium, hvor dyret bliver kremeret sammen med andre kæledyr, og asken graves ned. Du kan også vælge at få en separat kremering, hvor asken kommer retur til vores klinik i en urne. Som standard er urnen i ler, som opløses i jorden med tiden – men der er også mulighed for at få en glaseret urne, som bedre tåler opbevaring.

Sidste mulighed er askesmykker, der laves som f.eks. armbånd med små perler. Der er en stort udvalg, som du kan se på inden du skal vælge.

Har du spørgsmål til aflivning eller andet i forbindelse med at have læst denne artikel er du velkommen til at kontakte os på Bella Dyreklinik på 38800127.

Kontakt os

 • Adresse

  Frederikssundsvej 127
  2700 Brønshøj

 • Døgnvagt

  For akut tilskadekomne dyr

  Ring først på tlf. 38 80 01 27

 • Åbningstider

  Der kan bookes konsultation fra kl. 9.00 man-tor samt 9.30 fredag.

  Dyrlægerne træffes i tlf. tiden 8.30 – 9.00 og 13.00-13.30.

  Øvrige åbningstider:
  Mandag: 8.30 – 19.00
  Tirsdag: 8.30 – 17.00
  Onsdag: 8.30 – 17.00
  Torsdag: 8.30 – 17.00
  Fredag: 8.30 – 17.00

Netdyredoktors nyhedsbrev

Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.
Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Netdyredoktor.dk vil bruge de informationer, du giver os i denne formular, til at kontakte dig og holde dig opdateret på emner om dit dyr. Bekræft venligt, at vi må kontakte dig ved at sætte kryds her: