Urenlighed hos katte

Den urenlige kat

Hvorfor er min kat urenlig?
Inden urenligheden tilskrives adfærd, bør det altid undersøges, om urenligheden skyldes blærebetændelse eller urinvejskrystaller. Dette gøre via en urinprøve som enten vi udtager i klinikken eller du selv opsamler i hjemmet. Der findes specielt kattegrus som ikke suger urinen, som kan placeres i kattebakken indtil urinen er opsamlet. Det fås her på klinikken. Læs mere om urinvejlidelser hos kat.

Kan blærebetændelse og krystaller i urinen udelukkes, kan man begynde at lede efter andre forklaringer.

Det er kattens natur at urinmarkere sit territorium, denne adfærd udøves især af ukastrerede hankatte, men kan ses hos alle katte, især hvis katten er blevet stresset. Det kan være nyt hus, nyt barn, naboen har fået kat/hund, men katten kan også urinere på for eksempel dyner eller lignende, hvis ejeren har været væk, eller har konflikter med katten.

Hvordan behandles det?
Urenlighed behandles med en kombination af miljøændring (f.eks flere bakker, ændre indretning…), feromoner (duftstoffer), evt.kosttilskud (Calm, cystophan, zylkene) og eventuelt foder.

Forsøg ikke at rense stederne hvor katten har urineret med ammoniakholdige rengøringsmidler. Det vil blot tilskynde katten til at gentage adfærden. Istedet bør man afskære katten fra adgang til områderne hvor den har urineret og spray eventuelt området med f.eks feliway.

Har du brug for rådgivning omkring urenlighed hos kat er du altid velkommen i klinikken eller til at ringe til os!

Kontakt os

 • Adresse

  Frederikssundsvej 127
  2700 Brønshøj

 • Døgnvagt

  For akut tilskadekomne dyr

  Ring først på tlf. 38 80 01 27

 • Åbningstider

  Der kan bookes konsultation fra kl. 9.00 man-tor samt 9.30 fredag.

  Dyrlægerne træffes i tlf. tiden 8.30 – 9.00 og 13.00-13.30.

  Øvrige åbningstider:
  Mandag: 8.30 – 19.00
  Tirsdag: 8.30 – 17.00
  Onsdag: 8.30 – 17.00
  Torsdag: 8.30 – 17.00
  Fredag: 8.30 – 17.00

Netdyredoktors nyhedsbrev

Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.
Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Netdyredoktor.dk vil bruge de informationer, du giver os i denne formular, til at kontakte dig og holde dig opdateret på emner om dit dyr. Bekræft venligt, at vi må kontakte dig ved at sætte kryds her: