Den optimale fodring af marsvin

Undgå at fodre dit marsvin forkert

Bladgrønt: Bladgrønt er den vigtigste del af marsvins diæt. Bladgrønt er friske blade og stængler, og de er vigtige til at give marsvinene tilstrækkeligt med fibre og tilstrækkeligt med C-vitamin. Bladgrønt kan være: alle typer af græs mælkebøtte, vejbred, kløver, skvalderkål, hønsetarm, brændenælde (de nævnte planter skal være friskplukkede, og hvis marsvinene levner skal du fjerne det), hvidkål, rødkål, broccoli, grønkål, kinakål, spidskål, blomkålsblade, ærtebælge, gulerodstoppe, basilikum, bredbladet persille, citronmelisse, bronzefennikel, rucula, spinat og bladselleri.

: Kan ikke erstatte bladgrønt, fordi det ikke indeholder nok C-vitamin. Marsvin skal altid have hø til rådighed for at deres fordøjelse fungerer optimalt, og for at deres tænder slides tilstrækkeligt. Hø af god kvalitet dufter godt og støver ikke. Hø kan gives i ubegrænsede mængder

Frugt og grøntsager: Agurk og peberfrugt er sunde snacks, men gives i små mængder. Gulerødder og rødbeder kan de fleste kan også godt tåle det. Frugt må kun gives i meget små mængder, men en lille bid æble eller et æbleskrog i ny og næ er ok.

Tørfoder: Marsvin kan godt få dækket deres ernæringsbehov uden tørfoder. Dog stiller det høje krav til både kvalitet og variation af bladgrønt og hø. Derfor kan det være nemmere at give tørfoder som et tilskud. På den måde er man sikker på at marsvinene får dækket deres behov for mineraler og vitaminer. Køb kun tørfoder der er produceret specifikt til marsvin samt består af ensartede foderpiller, undgå müesliblandinger, som de kan sortere i. Gravide marsvin og marsvin, som bor koldt har behov for ekstra energi. Pas generelt på med ikke at give for meget tørfoder da dine marsvin vil blive overvægtige og ikke får slidt deres tænder nok.

Vand: Marsvin skal altid have adgang til vand, og hvis der kommer algevækst skal vandflasken/skålen renses med kogende vand og lidt salt.

Ikke egnet foder: Marsvin skal ikke fodres med korn, solsikkekerner, majs, nødder eller for store mængder frugt. Direkte giftigt for marsvin er kartofler og kartoffelplanten

Snacks: Der findes desværre en del marsvine – og gnaverslik, som indeholder alt for meget sukker, køb ikke dem! Sunde snacks til marsvin består af tørrede pressede krydderurter. Derudover kan grene fra æble- og pæretræer også være godt tidsfordriv for marsvin.

C-vitamin: Marsvin kan i modsætning til mange andre dyr ikke selv danne C-vitamin, så de har behov for at få det her dag i kosten. Får et marsvin tilstrækkeligt med bladgrønt får det også nok C-vitamin. Gravide marsvin har et større behov for mere C-vitamin, og dette er tilsat tørfoder beregnet til marsvin, som de gravide marsvin også har behov for.

Generelt er marsvins maver sarte overfor foderskift, så hvis du introducerer nyt foder skal det gøres langsomt.

Du kan læse mere om fodring af marsvin på: https://marsvineklub.dk/om-marsvin/ under pasning og mad til marsvinet https://www.guinealynx.info/diet.html

Kontakt os

 • Adresse

  Frederikssundsvej 127
  2700 Brønshøj

 • Døgnvagt

  For akut tilskadekomne dyr

  Ring først på tlf. 38 80 01 27

 • Åbningstider

  Der kan bookes konsultation fra kl. 9.00 man-tor samt 9.30 fredag.

  Dyrlægerne træffes i tlf. tiden 8.30 – 9.00 og 13.00-13.30.

  Øvrige åbningstider:
  Mandag: 8.30 – 19.00
  Tirsdag: 8.30 – 17.00
  Onsdag: 8.30 – 17.00
  Torsdag: 8.30 – 17.00
  Fredag: 8.30 – 17.00

Netdyredoktors nyhedsbrev

Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.
Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Netdyredoktor.dk vil bruge de informationer, du giver os i denne formular, til at kontakte dig og holde dig opdateret på emner om dit dyr. Bekræft venligt, at vi må kontakte dig ved at sætte kryds her: