Beskyt dit kæledyr mod flåter

Borrelia og flåtbehandling Skrevet af Annette Staun |

Beskyt din hund mod Borreliose

Borrelia er en bakterie, der overføres med skovflåten. Hunde, der er blevet smittet, kan variere i det kliniske billede fra værende helt uden symptomer til hunde med ledsmerter, feber, træthed, sløvhed, appetitløshed eller lammelse. Diagnosen kan være vanskelig at stille, da mange andre lidelser kan give samme kliniske billede. Forebyggelse af sygdommen er derfor vigtig med flåt-afvisende midler, fjernelse af flåter på dyret og  vaccination imod borrlia.

Flåtens Livscyklus

Skovflåten lægger sine æg i skovbunden. Efter klækningen kommer flåtlarven ud og bider sig fast på sin 1. vært (f.eks en mus eller fugl), hvorfra den suger blod et par dage.

Larven udvikler sig over et år til nymfestadiet og kravler herefter op på et græsstrå for at vente på sin 2. vært - et dyr eller menneske. Fra værten suges blod 3-4 dage og falder derpå af og udvikles gennem 1-2 sæsoner til en voksen flåt. Den voksne hunflåt bider sig fast på det 3. værtsdyr og suger blod gennem længere tid.  Bliver hun parret af en hanflåt vil hun lægge æg efter at have forladt sin vært. Herefter dør hun.

Flåten kan under blodsugningen smittes med Borreliabakterien, som er hyppigt forekommende i muse- og fuglebestanden.

Hvordan virker en Borrelia-vaccine?

En flåt, der bærer Borreliasmitte, kan overføre Borreliabakterien via sit næste blodmåltid på f.eks din hund ellmennesker. Borreliabakterien vandrer til flåtens spytkirtler 24-48 timer efter blodmåltidet er påbegyndt.

En vaccineret hund danner antistoffer, som optages af flåten i forbindelse med blodmåltidet. Antistofferne forhindrer bakterien i at vandre til flåtens spytkirtler og dermed forhindres overførsel af smitte til hunden.

Hunde skal vaccineres to gange med tre ugers mellemrum ved opstart. Det er optimalt at vaccinere i februar eller marts måned, så hunden vil nå at danne antistoffer til den kommende flåtsæson. For at vedligeholde beskyttelsen, skal hunden revaccineres én gang årligt de efterfølgende år.

Forebyggelse er vigtig

Trods muligheden for at vaccinere mod Borreliose, er det stadig vigtigst at behandle sin hund forebyggende mod flåtangreb. Flåter kan nemlig overføre andre sygdomme end Borrelia. Der findes idag både spot on midler (til at dryppe i nakken) samt tyggetabletter til forebyggelse af flåter.

På Bella Dyreklinik står vi til rådighed med vejledning omkring alle former for forebyggelse mod Flåter og Borreliose.

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.