Når dit kæledyr skal behøves

Kæledyr og narkose Skrevet af Karin Melsen |

Hvad er narkose?

Narkose dækker over flere forskellige metoder til at bedøve, berolige og smertelindre dyr eller mennesker. Fælles for disse metoder er, at der gives medicin for at opnå en eller flere af ovenstående effekter. Medicinen gives som indsprøjtning enten i musklen eller direkte i blodbanen. Medicinen kan også gives i form af gas som dyret indånder. Vi kombinerer ofte flere slags medicin for at opnå så skånsom en narkose som muligt.

Hvornår skal mit kæledyr i narkose?

Når dit kæledyr er hos dyrlægen, er det i nogle tilfælde nødvendigt at berolige kæledyret eller bedøve kæledyret helt. Dette gøres for at undgå at kæledyret føler unødig smerte, angst eller væsentlig ulempe i forbindelse med behandling eller undersøgelse.

Er det farligt for mit kæledyr at komme narkose?

Generelt er risikoen når et dyr skal i narkose meget lille, men ligesom hos mennesker er der en lille risiko. Der vil altid blive lyttet på lunger og hjerte og foretaget en klinisk vurdering af dit kæledyr, inden det lægges i narkose.

Nogle dyr har dog en øget risiko i forhold til andre dyr når de lægges i narkose. Herunder kan nævnes:

Visse racer af hunde og katte for eksempel de kortsnudede (brachycephale) racer. Desuden

- Ældre og meget unge dyr.
- Svækkede eller syge dyr.
- Svært overvægtige dyr.
- Kaniner, rotter og marsvin
 
På Bella dyreklinik råder vi over moderne udstyr, så vi kan overvåge dyrene under narkosen.

I flere af ovennævnte tilfælde er det fornuftigt at lave en blodprøve inden dyret bedøves. Dette gøres for at tjekke bl.a. nyre- og levertal, som kan have indflydelse på narkoseforløbet og behandlingen.

Du bør i samråd med dyrlægen tage stilling til, om du ønsker dette.

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.