Ilder vejledning og behandling

Det, du skal vide om ilderen som kæledyr

Ilderen, eller fritten som den nogen gange kaldes, er ikke noget nyt fænomen som husdyr, idet den blev tæmmet for flere tusinde år siden. Den har især været brugt til jagt på kaniner og smågnavere, og senere til pelsproduktion. Ilderen hører til mårfamilien, men er i modsætning til mink og mår let at tæmme.

I dag holdes ilderen mest som et selskabeligt og sjovt kæledyr. Ilderen er et velegnet kæledyr, også til familier, der bor i lejlighed, og med job i dagtimerne. Den skal ikke luftes, den kan let trænes til at bruge en kattebakke, den larmer ikke og den sover gladelig 18-20 timer i døgnet, men så er den til gengæld super oplagt til sjov og ballade resten af tiden.

Før man anskaffer sig en ilder
Der er en del ting, som man bør sætte sig ind i, før man anskaffer sig en ilder. Ildere er udprægede rovdyr, dvs. holder man undulat, hamster eller lignende, bør man ikke anskaffe en ilder. Risikoen for at et mindre dyr ender som frokost er for stor, og for byttedyr er det meget stressende at være spærret inde i et bur i nærheden af et rovdyr.

Ilderen er udstyret med veludviklede talgkirtler over hele kroppen, samt et par analkirtler. Alle disse kirtler udskiller en karakteristisk rovdyrlugt. Lugten kan mindskes ved vask af ilderen samt ved kastration/sterilisation, men lugten vil dog altid minde besøgende om, at man holder et lidt mere usædvanligt kæledyr. De fleste ejere vænner sig dog hurtigt til det. Ukastrerede hanildere vil endvidere urinmarkere territoriet. Hvis man ønsker at bade sin ilder, skal det ske i en mild katte eller ilder shampoo, og helst kun en gang om måneden for ikke at udtørre huden. Vær forsigtig i forhold til afkøling af dyret.

Ilderen bider hårdt, det er IKKE et kæledyr til mindre børn. Den bør allerede fra lille hvalp tilvænnes mennesker. Der er stor forskel på ilderes temperament, og ikke alle ildere bliver lige tamme, så det er vigtigt at vælge en ilderhvalp, der virker rolig og imødekommende, og så efterfølgende søge at opdrage ilderen venligt, men fast og bestemt.

Det kan være en fordel både for ilder og mennesker, at anskaffe 2 ildere, helst en af hvert køn, der så bliver henholdsvis kastreret/ steriliseret. Ilderne vil have stor glæde af hinanden, og der er mange timers morskab i at betragte legende ildere.

Ilderens bur/hjemmet
Ilderen er uendelig nysgerrig, den er med overalt, og alt skal undersøges. Den kan komme igennem meget små åbninger, så skal ilderen kunne færdes frit i hjemmet, skal dette indrettes hensigtsmæssigt, så den ikke kan komme til skade eller beskadige ting i huset.

Oftest holdes ilderen i et bur, og lukkes ud når ejeren kan holde øje med den. Buret bør være så stort som muligt og indeholde en sovekasse/hængekøje eller lignende, samt noget ilderegnet legetøj, rør den kan rende igennem samt en kattebakke. Den kan også vænnes til at gå i sele, og vil elske at komme en tur udenfor, hvor der jo er oceaner af ting den kan undersøge.

Ilderen æder alt, og en af ilderens hyppigste sygdomme er fremmedlegemer i tarmsystemet. Vi har hentet knapper, mønter, ørepropper, gummi og plastikdimser ud af ildermaver, så tænk over hvad der ligger fremme i hjemmet.

Foder til ilder
Ilderen er udelukkende rovdyr og kræver foder med et meget højt proteinindhold. Hos dyrehandlere kan købes et decideret ildertørfoder, evt. kan kvalitets killingetørfoder bruges. Herudover kan ind imellem gives et æg eller kød. Der gives fri adgang til vand.

Kontakt os

 • Adresse

  Frederikssundsvej 127
  2700 Brønshøj

 • Døgnvagt

  For akut tilskadekomne dyr

  Ring først på tlf. 38 80 01 27

 • Åbningstider

  Der kan bookes konsultation fra kl. 9.00 man-tor samt 9.30 fredag.

  Dyrlægerne træffes i tlf. tiden 8.30 – 9.00 og 13.00-13.30.

  Øvrige åbningstider:
  Mandag: 8.30 – 19.00
  Tirsdag: 8.30 – 17.00
  Onsdag: 8.30 – 17.00
  Torsdag: 8.30 – 17.00
  Fredag: 8.30 – 17.00

Netdyredoktors nyhedsbrev

Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.
Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Netdyredoktor.dk vil bruge de informationer, du giver os i denne formular, til at kontakte dig og holde dig opdateret på emner om dit dyr. Bekræft venligt, at vi må kontakte dig ved at sætte kryds her: