Vi behandler øresygdomme hos hunde

Øresygdomme hos hund

Ørets anatomi
Hundens øre består af det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Imellem det ydre øre og mellemøret sidder trommehinden. Det ydre øre er formet som en lodret tragt, der drejer og løber vandret ind mod hundens kranium. Trommehinden sidder dermed dybt nede i hundens øre.

Symptomer ved øregangbetændelse hos hund
På Bella Dyreklinik møder vi ofte hunde med betændelse i den ydre øregang. Visse racer og sygdomme disponerer for øregangsproblemer. For eksempel kraftig hårvækst i øregangene, hængeører, stofskiftesygdomme samt allergi.

Symptomerne er typisk lugt fra øregangen og øget produktion af ørevoks. Nogle gange er der ømhed og rødme i det ydre af øret, og ved nærmere eftersyn også ned i selve øretragten. Ofte vil hunden ryste på hovedet eller klø sig.
Oplever du nogle af disse symptomer hos din hund er det vigtigt, at gå til dyrlægen snarest. Tilstanden er smertefuld og kan blive til et kronisk problem.

Hvordan behandles øregangsbetændelsen?
Dyrlægen vil lave en vurdering af øret ved at se på det ydre øre, samt med et otoskop kigge ned i selve øretragten. I forhold til eventuelle behandlingsmuligheder er det væsentligt at vide, om trommehinden er intakt.

Er der meget voks vil vi rense øret op og udtage en svaberprøve til mikroskopi for at vurdere betændelsens art og omfang. Svaberprøven vurderes med det samme i vores eget laboratorium. Her kan vi se, om tilstanden er forårsaget af bakterier og/eller svampe. Visse bakterielle infektioner kræver dyrkning med resistensbestemmelse. I sådanne tilfælde indsendes prøven til et speciallaboratorium.

Er der tale om infektion med bakterier og/eller svamp behandles denne målrettet med forsurende ørerensemidler og/eller øredråber indeholdende antibiotikum, svampedræbende middel og binyrebarkhormon. Er hundens øregange meget snævre på grund af infektion vil vi nogle gange supplere med systemisk behandling med binyrebarkhormon (tabletter). Det vurderes altid i det enkelte tilfælde, hvilken behandling der er den optimale.

På Bella Dyreklinik anvender vi ved meget voksproducerende ørelidelser som oftest en øreskylning som første behandling for at få renset ørerne ordentligt rene, hvorefter øredråbebehandling igangsættes. Hermed får man den bedste forudsætning for at behandlingen kommer til at virke.

En hund med øregangsbetændelse skal komme til kontrol typisk på 10. dagen. Ser øret fint ud planlægger vi sammen den videre forebyggende behandling.

Vi har stort fokus på forebyggende undersøgelse og -behandling i vores tilgang til ørelidelser. Mange øregangbetændelser bunder således i et bagvedliggende problem, som eksempelvis allergi. Behandles det bagvedliggende problem ikke, vil øregangsbetændelsen oftest vende tilbage. Derfor kan undersøgelser for at udelukke eller bekræfte disse tilstande være en god idé, således at behandlingen kan optimeres.

Blodøre
Blodøre er betegnelsen for en tilstand forårsaget af en blødning under huden på øreflippen, hvorved ørebrusken løsnes og der dannes en hulrum fyldt med blod. Årsagen kan være øregangsbetændelse og hyppig hovedrysten, et slag mod øret eller en defekt i immunforsvaret.

Blodøret behandler vi typisk ved at dyrlægen udtømmer blodet fra hulrummet og ilægger binyrebarkhormon lokalt. Nogle gange er det nødvendigt at give hunden noget beroligende medicin, inden behandlingen kan udføres. I mange tilfælde er det nødvendigt at genbehandle 2-3 gange, og ved ofte tilbagevendende blodører kan operation komme på tale. Dyrlægen vil altid i samråd med ejer undersøge for en eventuel underliggende årsag til at blodøret er opstået.

Kontakt os

 • Adresse

  Frederikssundsvej 127
  2700 Brønshøj

 • Døgnvagt

  For akut tilskadekomne dyr

  Ring først på tlf. 38 80 01 27

 • Åbningstider

  Der kan bookes konsultation fra kl. 9.00 man-tor samt 9.30 fredag.

  Dyrlægerne træffes i tlf. tiden 8.30 – 9.00 og 13.00-13.30.

  Øvrige åbningstider:
  Mandag: 8.30 – 19.00
  Tirsdag: 8.30 – 17.00
  Onsdag: 8.30 – 17.00
  Torsdag: 8.30 – 17.00
  Fredag: 8.30 – 17.00

Netdyredoktors nyhedsbrev

Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.
Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Netdyredoktor.dk vil bruge de informationer, du giver os i denne formular, til at kontakte dig og holde dig opdateret på emner om dit dyr. Bekræft venligt, at vi må kontakte dig ved at sætte kryds her: