Opkast og diarré hos kæledyr

Opkast og diarré kan være tegn på flere forskellige lidelser

Hvorfor kaster min hund/kat op?
Hvis en hund eller kat kaster op og/eller har diarré, kan det være tegn på en helt banal irritation i mave-tarmsystemet. Men det kan også være udtryk for en mere alvorlig lidelse såsom infektion, allergi, parasitter, fremmedlegeme, organsygdom eller forgiftning.

Hvis dyret er sløvt eller nedstemt, nedsat appetit og drikkelyst, har over 39 grader i temperatur (målt i endetarmen), har tegn på mavesmerter, kaster voldsomt op, har blodig diarré/opkast eller længerevarende symptomer anbefaler vi, at dyrlægen tilser dyret. Killinger, hvalpe, gnavere, kaniner eller gamle dyr bør altid tilses af en dyrlæge, da de er mere følsomme for diarre i forhold til væsketab og infektioner.

Hvad undersøges der for?
På Bella Dyreklinik vil dyret blive klinisk undersøgt af en dyrlæge. Som regel vil vi bede jer have en afføringsprøve med eller udtage en frisk prøve fra dyrets endetarm. Vi kan se i mikroskop, om der er tegn på ubalance i tarmfloraen eller i nogle tilfælde I nogle tilfælde kan der være behov for yderligere undersøgelse, som eksempelvis blodprøver eller afføringsprøver, røntgen eller ultralydsscanning. Men det beror altid på en konkret vurdering af patienten.

Hvordan behandles opkast og diarré?
Hvis dyret er begyndt at kaste op eller har fået diarré, men ellers er frisk og glad og uden feber, kan man ofte klare problemet ved at faste dyret i 12 timer, og derpå give vand i små portioner i de næste 12 timer. Hvis opkast ophører, kan man give små portioner af skånemad for eksempel Eukanuba intestinal, Hills i/d, Specific CIW eller hjemmelavet kogt ris og kylling. Samtidig kan man give tilskud af Zoolac pasta. Zoolac pasta er en probiotika, der medvirker til at genoprette tarmkanalens balance.

BARF fodrer man normalt dyret bør man stoppe med BARF og benytte kogt kylling og ris som alternativ. Eventuelt kan tilsættes lidt surmælksprodukt til måltidet. Vær opmærksom på, at BARF kan overføre bakterier via det rå kød, og der er en risiko for, at dyret kan udskille for eksempel Salmonella og Camphylobacter via afføringen, så optimal hygiejne er særdeles vigtig ved BARF fodring.

Skånekosten gives i 3-4 dage eller til afføringen har været normal mindst én-to dage, hvorefter man gradvis går tilbage til normalkosten.

Kontakt os

 • Adresse

  Frederikssundsvej 127
  2700 Brønshøj

 • Døgnvagt

  For akut tilskadekomne dyr

  Ring først på tlf. 38 80 01 27

 • Åbningstider

  Der kan bookes konsultation fra kl. 9.00 man-tor samt 9.30 fredag.

  Dyrlægerne træffes i tlf. tiden 8.30 – 9.00 og 13.00-13.30.

  Øvrige åbningstider:
  Mandag: 8.30 – 19.00
  Tirsdag: 8.30 – 17.00
  Onsdag: 8.30 – 17.00
  Torsdag: 8.30 – 17.00
  Fredag: 8.30 – 17.00

Netdyredoktors nyhedsbrev

Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.
Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Netdyredoktor.dk vil bruge de informationer, du giver os i denne formular, til at kontakte dig og holde dig opdateret på emner om dit dyr. Bekræft venligt, at vi må kontakte dig ved at sætte kryds her: