Bella Dyreklinik behandler også ildere


Ildere på Bella Dyreklinik

På Bella Dyreklinik har vi også kendskab til ildere og tilser dem gerne til sundhedstjek og vaccination, samt hvis de bliver syge.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en ilder, så kan vi anbefale, at du læser vores artikel om ilderen som kæledyr samt den pasningsvejledning, som Dyrenes Beskyttelse har udarbejdet på deres hjemmeside.



Foder, godbidder og opdragelse

Vi anbefaler, at du fodrer din ilder med et tørfoder lavet til ilder. Det kan være en god ide, at fodre med lidt forskellige størrelser foderpiller og smagsvarianter, fordi ildere hurtigt kan bliver vanedyr, og kun vil spise en slags pille. Nogle ildere sætter pris på mus og/eller daggamle kyllinger, hvis du har lært det fra en ung alder. De kan kan købe frosne hos dyrehandleren. Som godbid kan det anbefales, at du bruge et andet ilder eller killingefoder. Ildere må slet ikke få frugt eller søde sager, og grøntsager spiser de ikke.

En ilderhvalp skal, ligesom en hundehvalp, opdrages. Den har brug for faste regler, og det kræver at du er tålmodig, men bestemt. Ilderen bruger bid i nakken til opdragelse, og ligesom alle dyreunger udforsker de også verden med munden. Ildere kan sagtens lære ikke at bide, og de fleste lærer det hurtigt.



Vaccination

Vi anbefaler, at du får din ilder vaccineret imod hvalpesyge. Det er det samme virus, som giver hundesyge hos hunde. Hvis en ilderhvalp får hvalpesyge, er overlevelseschancerne ikke store, og derfor bør den vaccineres allerede når den er 8 uger gammel, og igen 1 måned efter. Herefter skal der revaccineres årligt.



Rejse

Skal du rejse til andre lande med din ilder, skal den minimum være chipmærket og rabiesvaccineret 21 dage inden rejsen, samt have et kæledyrspas. Nogle lande har yderligere krav. Læs om rejse med ilder på Fødevarestyrelsens hjemmeside.



Neutralisation

Vi anbefaler, at du får såvel din hun- som hanilder neutraliseret. For hanildernes vedkommende, fordi den vil lugte mindre og den ikke vil føle samme behov for at urinmarkere sit territorium. Endelig er der også mange hanildere, som bliver mindre aggressive efter neutralisation. For hunilders vedkommende, fordi de kan få blodmangel som følge af en høj østrogenproduktion, hvis de ikke parres. Som oftest kommer en hunilder i brunst det første forår af dens levetid. Brunsten er styret af hvor meget lys ilderen udsættes for, og i naturen ligger brunstsæsonen derfor i den lyse del af året, fra marts til september. Fordi ildere der holdes som kæledyr udsættes for mere lys kan nogle hunildere godt komme i brunst tidligere på året.

Neutralisation af ilder er tidligere blevet foretaget ved en operation, men det anbefales ikke længere, fordi ildere er i risiko for at udvikle sygdommen Cushings Syndrom. Cushings Syndrom skyldes godartede knuder i binyrerne, og hanner øget lugt, aggression og forstørret prostata, som kan gøre det vanskeligt at tisse. Hos hunner er symptomerne hævelse af kønsåbningen, og hos begge køn hårtab, som kan gøre dem helt nøgne. I stedet for operation lægger man nu et hormonimplantat under huden årligt.



Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.