Vaccination af hund

Skrevet af Annette Staun |

Hvorfor skal hunde vaccineres?

Hunde skal vaccineres regelmæssigt, fordi man herved beskytter dem mod alvorlige sygdomme, som man ikke har nogen effektiv behandling imod.
Hvalpe modtager antistoffer fra moderen, såfremt hun er tilstrækkelig vaccineret. Denne beskyttelse holder indtil ca. 8-12 uger efter fødslen, hvorefter de bør vaccineres.

Gældende vaccinationsanbefalinger

På Bella Dyreklinik følger vi de internationale retningslinier for vaccinationsstrategier, samt retningslinierne fra Den Danske Dyrlægeforening og vaccineproducenternes anvisninger i brug af vacciner.

Det typiske vaccinatonsforløb

Det typiske forløb for en hund vil være en basisvaccination bestående af 2-3 vaccinationer med ca. 4 ugers mellemrum. Mængden af antistoffer falder med tiden og derfor skal hunden vaccineres igen når den er 6-8 måneder gammel, hvorefter den fremtidige vaccinationsstrategi planlægges i samråd med dyrlægen.

Hvad vaccinerer vi imod?

Hunde vaccineres I basisvaccinationen mod hundesyge (distemper), parvovirus (parvovirus) og leverbetændelse (adenovirus). Herudover vil dyrlægen ofte vaccinere imod leptospirose og "kennelhoste" (parainfluenza). Hunde der skal til udlandet skal desuden vaccineres mod rabies. Drægtige tæver kan vaccineres mod herpesinfektion. Derudover kan man vaccinere imod borrelia inden foråret begynder.
 

Hvor ofte skal hunde vaccineres?

Som tidligere beskrevet følger Bella Dyreklinik de gældende anbefalinger.

Visse komponenter af vaccinerne virker beskyttende i 3 år, mens andre komponenter kun beskytter 1 år. Derfor vil vaccinationsinterval bero på en dyrlægefaglig vurdering fra dyr til dyr i forhold til smitterisiko.

Er det farligt at vaccineres?

I meget sjældne tilfælde kan ses anafylaktisk (allergisk) reaktion på en vaccination. I sådanne tilfælde kan hunden kaste op, hæve omkring øjne og mund, blive sløv eller få diarre. En mere almindelig bivirkning er en forbigående kløe, let hævelse eller irritation på injektionsstedet, som forsvinder i løbet af en uges tid. Er du i tvivl kontakt da altid en dyrlæge.
 
Har din hund haft en reaktion mod en vaccine kan vi anvende en anden type efterfølgende. Vi har desuden mulighed for at bestille en specifik vaccine hjem efter behov.

Vi har på Bella Dyreklinik aldrig oplevet bivirkninger som kunne tilskrives en  "overvaccination" - altså årlig vaccination med alle de beskrevne virustyper.


Du er altid velkommen til at kigge ind eller ringe for en uddybende snak omkring vaccination.

Del denne historie
Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.